De beestenboel

Op onze boerderij is het een vrolijke beestenboel. Daar zorgen onze enthousiaste koeien en kippen iedere dag weer voor!

De koeien

We hebben ongeveer negentig melkkoeien en 65 stuks jongvee. De melkkoeien lopen in een nieuwe, modern uitgeruste stal. Daarin is veel aandacht besteed aan dierwelzijn, arbeidsgemak en efficiëntie.

Er is ook gekozen voor automatisering. Wij maken namelijk gebruik van twee melkrobots. De zuivelfabriek Lactalis haalt die melk drie keer per week bij ons op. Dit bedrijf produceert onder andere Leerdammer Kaas en Boursin. De melk wordt geproduceerd volgens de borgingscriteria Keten Kwaliteit Melk en IKB/PVE-voorschriften.

Ons melkveebedrijf is echt een gezinsbedrijf, maar er is wel ruimte voor groei. De stal biedt plaats voor 120 melkkoeien en er ligt nog een plan voor het aanbouwen van een potstal.

Je begrijpt wel dat al die koeien ook flink moeten eten. De voerwinning voor de koeien komt van 45 hectare grond. Dat is ongeveer net zo groot als negentig voetbalvelden!

Al ons jongvee loopt in een ruime, moderne loopstal. De kalfjes hebben zelfs de beschikking over een ruime iglohut, met daarin een flink pak stro. En daar genieten ze met volle teugen van. Die iglo kun je trouwens al vanaf de weg zien staan, als je afreist naar onze boerderij.

De kippen

We zijn ook ontzettend trots op onze kippen. Zij komen op 17-weekse leeftijd vanaf een opfokbedrijf naar Boerderij Zonneveld.

Bij ons wonen alleen witte kippen van het ras ‘Dekalb wit’; een rustige kip die sterke witte eieren legt. De kippen blijven veertien maanden bij ons op het bedrijf. In die tijd heeft iedere hen dan ongeveer 330 eieren gelegd!

Onze stal is verdeeld in drie afdelingen van vijfduizend kippen. In die stal staan stellingen waar de kippen zich vrij in kunnen bewegen. Zo kunnen ze in de stelling eten en drinken, terwijl ze achter de rode flappen ongestoord hun ei kunnen leggen.

Wanneer het avond wordt, gaan de kippen allemaal op stok. Bij ons kunnen ze over de hele vloer scharrelen en een stofbad nemen. Ook heeft de stal over de gehele lengte een lichtstraat. Dat zorgt ervoor dat onze kippen lekker in het daglicht leven.

Naast de stal zit de overdekte uitloop. Dat noemen we ook wel de ‘wintergarten’. Daarin kunnen de hennen scharrelen in het stro. En dat doen ze maar wat graag!

Als dat nog niet genoeg is, hebben de kippen ook nog eens een heel weiland voor vrije uitloop tot hun beschikking. De uitloop is ingezaaid met gras. De kippen zijn daar behoorlijk gek op, vandaar dat alles dicht bij de stal kaal wordt gegeten. Om ze een fijne schuilplek te geven, hebben we bomen geplant.

De eieren worden dagelijks verzameld. Dat gebeurt door middel van een inpakmachine. Voordat de inpakmachine de eieren op kunststof trays plaatst, worden de afwijkende eieren handmatig verwijderd. Tijdens het inpakken krijgt ieder ei een uniek bedrijfsnummer. Ben je benieuwd of jouw eieren van onze boerderij komen? Zoek dan het bedrijfsnummer op. In het geval van Boerderij Zonneveld is dat het nummer 1-NL 4350601.

De eieren worden daarna opgehaald door pakstation van Zetten uit Ommeren. De eieren worden verzameld, gewogen, gecontroleerd en vervolgens verpakt. Tot slot volgt het transport naar de winkelier.

Na de legperiode komt er een einde aan het kippenleven, maar dan hebben ze bij ons gelukkig wel een goed leven gehad. Het kippenvlees wordt vervolgens verwerkt tot verschillende producten.