De kippen


De kippen komen op 17 weekse leeftijd naar Boerderij Zonneveld. Van te voren zitten de kippen op een opfokbedrijf.
Bij ons wonen alleen witte kippen. Het ras heet 
Dekalb wit. Dit is een rustige kip die sterke witte eieren legt. De kippen blijven 14 maanden bij ons op het bedrijf.

Wist je dat iedere hen dan zo’n 330 eieren heeft gelegd?


Na de legperiode komt er een einde aan het kippenleven. Gelukkig hebben ze bij ons een goed leven gehad. Het kippenvlees wordt verwerkt tot verschillende producten.

Heel veel kippen...


De stal is verdeeld in drie afdelingen van 5000 kippen. In de stal staan stellingen waar de kippen vrij in kunnen bewegen. Zo kunnen de kippen onder stelling door en in de stelling kunnen ze eten en drinken. Achter de rode flappen kunnen ze ongestoord hun ei leggen.
's Avonds gaan de kippen allemaal op stok. Bij ons kunnen de kippen over de hele vloer scharrelen en een stofbad nemen.
Verder heeft de stal over de gehele lengte een lichtstraat zodat onze kippen lekker in het daglicht leven.

Naast de stal zit de overdekte uitloop; ook wel wintergarten genoemd. In de wintergarten kunnen de hennen scharrelen in het stro. En dat doen ze graag!

Daarnaast hebben de kippen een heel weiland voor vrije uitloop tot hun beschikking. De uitloop is ingezaaid met gras en daar zijn de kippen nogal gek op, vandaar dat ze alles dicht bij de stal kaal eten. Ook zijn er bomen gepland, zodat ze een fijne schuilplek hebben.

Dagelijks worden de eieren verzameld, dit gebeurt met een inpakmachine. Voordat de machine de eieren op kunststof trays plaatst worden de afwijkende eieren handmatig verwijderd. Tijdens het inpakken krijgt ieder ei het unieke bedrijfsnummer. Boerderij Zonneveld heeft het nummer 1-NL 4350601

De eieren worden opgehaald door pakstation van Zetten in Ommeren. Hier worden de eieren verzameld. Ieder ei wordt gewogen, gecontroleerd en vervolgens verpakt. Tot slot volgt er transport naar de winkelier.

De winkel

Ook aan huis op de boerderij worden onze eieren verkocht. Lekker vers van de kip. Bij het eierluikje kunt echte, verse, vrije uitloop eieren kopen. De eieren kosten € 4,00 voor een tray met 30 eieren. Uiteraard kun je ook een doosje van 10 eieren kopen.

De eieren worden geproduceerd volgens de IKB-ei en KAT voorschriften.